skönhetsideal, kroppskomplex & självförtroendepepp

Ok är trött på detta nu, för nu får det fan räcka. Inte tillräckligt stora bröst, inte tillräckligt smal, inte tillräckligt snygg. Inte tillräckligt perfekt. Så jävla höga krav är det på oss människor. Ett jävla obehagligt skönhetskrävande samhälle där Jennifer Lawrence anses vara för tjock, och där Victoria's Secret- modeller är vårt hopp och vår dröm. Och nu får det fan räcka.
 
 
Jag hör och ser människor runt mig varje dag (även nu när jag ligger hemma sjuk..) klaga på sig själva och på sitt utseende. Jag blir otroligt frustrerad och arg, i första hand blir jag sur på personen i fråga, som töntar sig. Sen blir jag sur på skönhetsidealen och samhället. Men jag inser också att man kan ta sig ur, att det går att ändra på sig. Och då menar jag inte svälta sig själv, utan ändra tänket. Själv vill jag säga att jag på god väg.

Jag tror det var i fyran eller femman jag fick höra det första gången. Min bror utbrast "Ellen, har du...?" och bad mig vända mig i profil. Jag frågade vad det var men han viftade bort frågan. Efter det har jag hört det tusen gånger. Från vänner, från ovänner, och till och med från min tandreglerare. Folk har imiterat mig och retat mig, utan att inse att mitt självförtroende har nått botten. Sjukt ändå, att bara en mening, ett ord, från en person, kan förstöra så jälva mycket för en.
"Ellen, har du underbett?". 
 
 
"Nej jag har inte underbett, har aldrig haft, det är bara så min käke ser ut." är en mening som har spelats upp i mitt huvud alla dessa tusen gånger. Ibland har jag sagt det högt, för att försvara mig. Sjukt ändå, att jag ska försvara mitt utseende. Men så tänker jag att det är det alla gör. Det är det jag ser omkring mig, försvar. Om man säger att man är tjock, om man säger att man är ful, om man säger att man har små bröst, så vet folk att man vet. För man vill ju inte vara en "sån" som "tror att man är så snygg".
 
Men jag har bestämt oss för att vi ska sluta med det där nu. För vi kan inte hjälpa hur vi ser ut. Visst, vi kan ändra på oss, banta och operera oss, men jag tror inte att något av det är rätt lösning till ett bättre självförtroende. 
 
Här är istället saker som jag tror kommer hjälpa på riktigt:

Inse och acceptera. Inse att du ser ut som du gör, och borde inte ändra på dig för att något idiot någonstans, eller skönhetsideal säger något annat. Du behöver inte försvara dig, för alla har brister. Men det du måste göra är att acceptera att du ser ut så som du gör.
Ta emot och ge. KOMPLIMANGERRRR. Det bästa som finns är när någon ger dig en speciell komplimang, något som säger emot dina tivivel på dig själv. OCH det bästa du kan göra tillbaks är att säga "TACK!" och att ge vidare och vidare och vidare.
Fokusera på det bra. Strunta i dina kroppskomplex ett tag. Vad är det fina med dig? Mjo men du kanske är smart, snäll och givmild. Du kanske har snygga ben eller söta tår. Va gla för det istället för att sura.
SKKKRRYYYYYTTTT!!!!! Denna punkt älskar jag. En personlig favorit. För jag är så jävla trött med att man ska bli upplärd att inte skryta. Vad ska det vara bra för? Det är inget fel med att skryta om sig själv, tja, man kanske ska hålla det på en god nivå, men varför vara blygsam? Jag är bra och jag vet det. Sådärja, då va det klart.
Sluta orka. För några år sedan hade jag dagar där jag klev upp, kollade mig i spegeln, och så satte hjärnan igång; "Varför måste jag va så ful". Men sedan slutade jag. Jag orkade inte mer. Jag vaknade, kollade mig i spegeln och tänkte "varför måste... äh, jag orkar inte hata på mig själv idag". 
Bitcha i huvudet. Denna punkt är lite taskig men har hjälpt mig. Därför är den med i listan men överstruken ;) Finns det någon som du vill vara som? Okej. Tänk igen. Tänk "Vill jag VERKLIGEN EGENTLIGEN vara den här personen istället för att vara mig?". Mina svar har alltid blivit nej, för egentligen vill jag bara vara jag.

Kom ihåg att det värsta du och jag kan göra är att hoppa på någon annans utseende. Då har man sjunkit till en låg nivå och bör brännas på bål.
 
Hoppas jag nu har gjort något mer än skrivit ett lite fånigt inlägg. Hoppas nån av er där ute skärper er och don't stop believing (on dig schälv). Plz?

Kommentarer
Postat av: cajsa-maria

Alltså du är så BRAAA

2013-04-10 @ 22:30:43
URL: http://everythingisfragile.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0